Skip to main content

Zwangerschapsdiabetes

Tijdens de zwangerschap kan zwangerschapsdiabetes ontstaan. Bij een op de tien zwanger vrouwen in Nederland ontstaat zwangerschapsdiabetes.

Het ontstaat meestal tussen de 24ste en 28ste week van de zwangerschap. Dit is een tijdelijke soort diabetes en gaat meestal over na de zwangerschap. Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen, zodat u een gezonde baby krijgt.

Tijdens de zwangerschap bent u minder gevoelig voor insuline door zwangerschapshormonen. Daardoor maakt het lichaam meestal meer insuline aan. Bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dit niet. Hierdoor kunnen suikers (uit uw voeding) minder goed in de cellen komen.

Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid glucose (suiker) in uw bloed hoger is. Dit wordt ook wel bloedglucose genoemd. Dit kan negatieve gevolgen hebben op uw gezondheid en de gezondheid van uw baby.

Het risico op zwangerschapsdiabetes is onder meer hoger als u overgewicht heeft (BMI >30), eerder een zwaar kind hebt gekregen (>4500 gram) of een eerstegraadsfamilielid heeft met diabetes type 2.

Het behandelplan

Het behandelingsplan bestaat vaak uit een combinatie van meer bewegen en een dieet. Door middel van voeding kan ervoor worden gezorgd dat uw bloedglucose omlaaggaat. Als voeding en beweging niet voldoende effect heeft, moet u insuline gebruiken. Bij elke methode wordt u begeleid door verschillende zorgverleners, waaronder ons.

Wij kunnen u ook begeleiden met een aangepaste gezonde voeding na de zwangerschap. Zo verlaagt u de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.

 

Zwangerschapsdiabetes