Skip to main content

Veel gestelde vragen

Heb ik een verwijsbrief nodig?

U heeft in principe geen verwijsbrief nodig voor een afspraak bij de diëtist. Alleen als uw dieetadvies binnen de ketenzorg valt heeft u een verwijsbrief nodig.

Wel kan het soms een meerwaarde hebben om een verwijsbrief te vragen aan uw huisarts. Door een verwijsbrief hebben onze diëtisten meer informatie over bijvoorbeeld uw medicatie en medische voorgeschiedenis. Hierdoor kunnen wij het dieet nog beter aanpassen op uw unieke situatie.

Wat gebeurt er als ik een afspraak ben vergeten?

Als een intake of consult korter dan 24 uur van tevoren wordt geannuleerd of wanneer u niet aanwezig bent op de afspraak, wordt de afspraak in rekening gebracht.

Het is wel mogelijk om dezelfde dag de intake of het consult telefonisch te voeren.

Hoelang duurt een afspraak?

Een intakegesprek (het eerste gesprek) duurt een uur. Een vervolgconsult duurt 30 minuten. Een telefonisch consult of consult via beeldbellen duurt tussen de 15 en 30 minuten.

Wat gebeurt er als mijn vergoeding van de zorgverzekering op is?

De afspraken zijn dan voor de eigen rekening. De factuur van de consulten zullen rechtstreeks naar u toe worden verzonden.

Wat moet ik meenemen naar het intakegesprek?

Als u een verwijsbrief heeft ontvangen van uw verwijzer, moet u de verwijsbrief meenemen. U moet ook een geldig identiteitsbewijs (bijvoorbeeld ID kaart, rijbewijs, verblijfsvergunning) meenemen.

Wat is het verschil tussen een voedingsdeskundige, gewichtsconsulent en een diëtist.

De titel diëtist is wettelijk beschermd en mag alleen gebruikt worden als men de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek heeft afgerond. Een diëtist mag cliënten met diverse ziektebeelden begeleiden, bijvoorbeeld cliënten met een hoge bloeddruk, diabetes of prikkelbare darmsyndroom.

Dit mogen de gewichtsconsulent en voedingsdeskundige niet. Een diëtist heeft kennis op het gebied van voeding, leefstijl en het medische vlak.

Kwaliteitsgeregistreerde diëtisten moeten elke vijf jaar aantonen dat ze voldoende vaardigheden hebben ontwikkeld en kennis hebben verworven door middel van scholing, zelfontwikkeling en het behandelen van voldoende patiënten. Zo blijft hun kennis en vaardigheden actueel.

De titel gewichtsconsulent en voedingsdeskundige zijn niet beschermd. Een gewichtsconsult kan mensen behandelen met licht overgewicht (tot een BMI van 30).

De gewichtsconsulent kan adviezen geven op het gebied van voeding en beweging. Een voedingskundige kan adviezen geven over voeding. De gevolgde opleiding van een voedingsdeskundige en gewichtsconsulent kunnen verschillen qua niveau, duur en inhoud.

Hoe ziet een voedingsplan eruit?

Het voedingsplan wordt aangepast op uw wensen, doel, persoonlijke omstandigheden en medische achtergrond. Er wordt rekening gehouden met een realistisch doel.

Het voedingsplan kan bijvoorbeeld bestaan uit een voorbeelddagmenu met variatiemogelijkheden en persoonlijke tips. U ontvangt dit na de intake. Het voedingsplan kan gedurende de begeleiding aangepast worden.