Skip to main content

Voeding bij/na kanker

Kanker en de behandelingen tegen kanker vragen veel energie van het lichaam. Het is vaak nodig om extra energie en eiwitten binnen te krijgen, zodat u in een goede voedingstoestand blijft..

Uw conditie blijft hierdoor ook zo goed mogelijk. Als gevolg van kanker en/of de behandeling kunnen er ook voedingsgerelateerde klachten ontstaan. Er kunnen klachten ontstaan zoals eet- en slikproblemen, vermoeidheid, problemen met de stoelgang en ongewenst gewichtsverlies.

U kunt ook verminderde eetlust, een vol gevoel of verandering van smaak- en reuk ervaren. Na een bestraling kunnen er ook bijvoorbeeld maag-, darm- en leverklachten ontstaan.

Het behandelplan

Het behandelplan bestaat uit een aangepaste voeding met voldoende energie en voldoende eiwitten, zodat u conditie zo goed mogelijk blijft.

In uw behandelplan wordt er aandacht besteed aan uw klachten. Zo kan de voeding worden aangepast op uw eet- en slikproblemen, zodat u voldoende energie binnenkrijgt.

Wij kunnen ook tips geven over onder andere het energierijkere maken van maaltijden en tegen misselijkheid. Wij zullen u informatie geven over welke voedingsmiddelen u beter wel of niet kunt nemen tijdens de kanker, de behandelingen en het herstel.

Soms is medische voeding nodig ter aanvulling van de voeding. Dit kunnen wij voor u voorschrijven.