Maag- en darmaandoeningen & PDS
Maag- en darmklachten kunnen heel divers zijn. Zo kunt u last hebben van maagzuur, diarree of verstopping. Maag-darmklachten kunnen veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), een maag-darmzweer, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of coeliakie.
De klachten bij PDS kunnen verschillend zijn qua soort en ernst. De darmen zijn gevoeliger voor prikkels vanuit de voeding. Het verschilt per persoon op welke voedingsstoffen de darmen reageren. Stress, bepaalde voedingsmiddelen en manieren van eten kunnen invloed hebben op de klachten.
Bij Colitis Ulcerosa, divertikels, de ziekte van Crohn of een pancreatitis (ontstoken alvleesklier) leiden ontstekingen tot klachten en een slechtere opname van voedingsstoffen. Hierdoor kan ook ondergewicht ontstaan.
Zo kan er bijvoorbeeld diabetes ontstaan door een chronische pancreatitis.
Bij een leverziekte (bijvoorbeeld levercirrose) kunnen er verschillende klachten ontstaan, zoals vermoeidheid, buikpijn, verlies van spiermassa en verminderde eetlust. Er kunnen ook vochtophopingen ontstaan.
Het behandelplan
Het behandelplan bij maag-darmklachten is onder andere afhankelijk van de persoon, de klachten, de oorzaak van de klachten en het huidige voedingspatroon. Wij zijn gespecialiseerd in MDL-ziekten en coeliakie, en lid van het landelijke MDL-diëtisten netwerk.
Voor sommige mensen met PDS kan het FODMAP-dieet een uitkomst bieden. Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van het FODMAP- dieet en helpen u stapsgewijs te bepalen op welke bepaalde koolhydraten u lichaam reageert.
Bij sommige mensen kan door middel van een voedingsdagboek de voeding en klachten in beeld gebracht worden. Hierdoor kan de voeding goed worden aangepast op de klachten. Balans in de voeding zorgt voor rust in de darmen.
Bij het ontstaan van ondervoeding of ondergewicht kunnen wij u begeleiden om voldoende energie en voedingsstoffen binnen te krijgen. Het behandelplan van een leverziekte bestaat uit een volwaardig voedingspatroon aangepast op de klachten, zodat de leverfunctie zo min mogelijk achteruitgaat. Zo kan het bij vochtophopingen nodig zijn om de inname van zout te beperken.