Skip to main content

Longziekten

Er zijn veel verschillende longziekten, zoals astma en Chronische Obstructieve Longziekte (COPD).

De longen zijn blijvend ontstoken bij astma. Hierdoor ontstaan er klachten zoals hoesten en benauwdheid. De ontstekingsremmers voor astma kunnen zorgen voor een grotere kans op botontkalking.

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Mensen met COPD hebben regelmatig ongewenst gewichtsverlies. Dit komt, doordat door COPD het lichaam meer energie verbruikt. De inname van voeding kan ook verlaagd zijn, omdat het eten lastiger is. Bij het afvallen verliest men vaak spiermassa. De spiermassa is juist belangrijk is voor de conditie, een goed immuunsysteem en een goede ademhaling.

Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën constant geïrriteerd, waardoor er meer slijm wordt geproduceerd. De klachten die hierdoor ontstaan zijn benauwdheid en hoesten. Bij een longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes verloren. Hierdoor ontstaan er klachten zoals vermoeidheid en kortademigheid.

Het behandelplan

Veel longziekten kunnen zorgen voor vermoeidheid en onbedoeld gewichtsafname, doordat het lastiger is om te eten. Wij kunnen een persoonlijk voedingsplan opstellen met voldoende energie en voldoende voedingsstoffen. Dit kan ervoor zorgen dat u zich fitter voelt, op gewicht blijft en uw weerstand beter wordt. Gezond en gevarieerd eten en een goede conditie zijn belangrijk voor de ademhaling.

Astma

Het behandelplan bij astma is gericht op een gevarieerd en gezond voedingspatroon met voldoende voedingsstoffen. Dit kan ervoor zorgen dat u minder hoest, minder last heeft van benauwdheid en u zich beter voelt. Bij gebruik van ontstekingsremmer is het nodig om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen. Zo verlaagt u de kans op botontkalking.

COPD

Het behandelplan bij COPD is gericht op voldoende energie en voldoende inname van eiwitten. Er wordt aandacht besteed aan het energierijker maken van maaltijden en het aanpassen van uw maaltijden op uw energieniveau. Als u onder behandeling bent bij een fysiotherapeut, kunnen wij onze behandeling aanpassen op de behandeling van uw fysiotherapeut. Zo worden de behandelingen versterkt en zoveel mogelijk resultaat behaald.