Skip to main content

Coeliakie

Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Het is een auto-immuunziekte en ontstaat door erfelijke aanleg. Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge en gerst.

De diagnose wordt gesteld door een arts door middel van een darmbiopt. Bij coeliakie gaan door regelmatige inname van gluten de darmvlokken kapot. Hierdoor kunnen diverse buikklachten ontstaan.

Als er langdurig gluten wordt gegeten kan dit ervoor zorgen dat de er geen darmvlokken meer overblijven. Hierdoor is het oppervlak van de dunne darm glad en te klein. Dit heeft als gevolg dat voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden. Daardoor ontstaat er gewichtsafname en een tekort aan vitaminen en mineralen.

Er kunnen ook klachten ontstaan zoals diarree, verstopping, buikpijn, opgezette buik, achterblijven in groei en gewicht en een bolle buik. Er zijn ook klachten die ontstaan door de verminderde opname van voedingsstoffen, zoals vermoeidheid, botontkalking, bloedarmoede, onvruchtbaarheid.

Bij glutensensiviteit is er wel sprake van dezelfde verschijnselen als bij coeliakie, maar is er geen sprake van coeliakie. Er is nog weinig bekend over deze aandoening.

coeliakie

Het behandelplan

Het voedingsplan bestaat uit een glutenvrij dieet. Dit betekent dat u geen granen mag eten die gluten bevatten en geen producten mag eten die gemaakt zijn van deze granen.

Sommige producten bevatten ongemerkt granen. Zo zitten er gluten in kant-en-klare producten (zoals bewerkte groentegerechten, milkshakes, aardappelpuree), dry roasted noten, peulvruchten in witte saus, desserts en bewerkt vlees.

Sommige glutenvrije granen (bijvoorbeeld quinoa, rijst) worden op hetzelfde land gemaakt als glutenbevattende granen. Hierdoor kunnen de ‘glutenvrije’ granen alsnog sporen van gluten bevatten.

Wij kunnen u begeleiden bij het verhogen van uw kennis over glutenvrije producten en uw helpen de gezonde productkeuzes te maken. Sommige speciale glutenvrije producten bevatten namelijk veel meer suiker en vet dan de normale varianten van het product. Bij gewichtsverlies kunnen wij u begeleiden om weer gezond aan te komen.

Voor mensen met glutensensiviteit kan een glutenvrijdieet zorgen voor vermindering van de klachten. Wij kunnen u hierbij begeleiden.