Skip to main content

Auto-immuunziekten

Het immuunsysteem bestaat uit verschillende cellen en eiwitten. Ze ruimen infecties en overbodige celresten op. Het immuunsysteem is ingesteld om ziekteverwekkende bacteriën, virussen en afwijkende cellen te bestrijden. Het immuunsysteem doet dit door middel van antistoffen.

Tijdens het proces van infecties opruimen krijgt u ontstekingsverschijnselen, zoals zwellingen, roodheid, koorts, pijn en een grieperig gevoel.

Een auto-immuunziekten kan ontstaan als het immuunsysteem het verschil tussen goed functionerende en niet goed functionerende cellen niet meer kan herkend. Dan gaat het auto-immuunziekten antistoffen aanmaken tegen gezonde cellen van het lichaam. Hierdoor kunnen organen en weefsels beschadigen.

Een andere vorm van auto-immuunziekte is dat het immuunsysteem wel het verschil herkent tussen de cellen, maar er bij het opruimen van overbodige cellen ontstekingsverschijnselen ontstaan.

De precieze oorzaak van auto-immuunziekte is nog niet bekend. Bij de ene auto-immuunziekten wordt een orgaan (bijvoorbeeld auto-immuun hepatitis) getroffen en bij andere soorten auto-immuunziekten wordt bindweefsel getroffen (bijvoorbeeld sclerodermie).

Er zijn veel verschillende auto-immuunziekten zoals:

  • Reumatoïde artritis
  • Systemische sclerose (slerodemie)
  • Gastritis
  • Coeliakie
  • Diabetes mellitus
  • Ziekte van Addison
Focus Voeding

Het behandelplan

Het behandelplan is afhankelijk van de soort auto-immuunziekte en de persoonlijke klachten. Als u ook onder behandeling bent bij een andere zorgverlener (bijvoorbeeld fysiotherapeut) kan het voedingsplan worden aangepast op het behandelplan van de desbetreffende zorgverlener. Zo kunnen de behandelingen elkaars effect versterken.

Neem contact op voor het maken van een afspraak.