Hoog cholesterol (hypercholesterolemie)
De lever produceert cholesterol, dat een bouwstof is voor cellen en hormonen. Het is nodig voor de aanmaak van verschillende hormonen en bij de opbouw van de celwand. In onze voeding zit ook cholesterol.
Bij een verhoogd cholesterol (hypercholeserolemie) is er een te hoge concentratie cholesterol in het bloed. Dit kan in het bloed worden gemeten in soort vetbolletjes (lipoproteïne). De cholesterol wordt namelijk hierin vervoerd door het lichaam. Er zijn twee soorten cholesterol: het ‘slechte’ cholesterol (LDL) en het ‘goede’ cholesterol (HDL).
Bij een te hoge hoeveelheid LDL heeft u een verhoogde kans op het ontwikkelen van slagaderverkalking en hart- en vaatziekten. Meestal geeft een hoog cholesterol eerst geen klachten, maar kan het op lange termijn klachten geven.
Het behandelplan
Het behandelplan voor het verlagen van de cholesterol kan gericht zijn tussen voeding en beweging. Bij het voedingsplan wordt er rekening gehouden met uw medicatie.
Het voedingsplan wordt aangepast aan uw huidige leefstijl en eventueel andere medische problemen. Onder andere meer onverzadigde vetten, minder verzadigde vetten en meer plantaardig eten zorgt voor een lager cholesterol.
Wij begeleiden u om kennis te verkrijgen over voedingsmiddelen, zodat u de producten kunt kiezen die bijdragen aan het verlagen van de cholesterol.