Skip to main content

Divertikels

Divertikels zijn uitstulpingen van de darmwand en bevinden zich in de buikholte. Vermoedelijk ontstaan ze op zwakke plekken in de darmwand. Bij verhoogde druk gaan deze zwakke plekken naar buiten drukken.

Als divertikels ontsteken is er sprake van diverticulitis. Als divertikels niet ontstoken zijn, zijn ze onschuldig en geven ze meestal geen klachten. Sommige mensen hebben wel last van buikpijn of een opgeblazen gevoel. Het is nog niet bekend waardoor divertikels precies gaan ontsteken.

Wel lijkt het dat mensen die roken, weinig vezels eten, overgewicht hebben en de pijnstillers NSAID’s gebruiken een grotere kans hebben op diverticulitis. Diverticulitis kan diverse klachten geven zoals koorts, opgeblazen buik, misselijkheid, bloedverlies uit anus, buikpijn en ontlastingsproblemen.

Het behandelplan

Bij het behandelplan wordt de voeding aangepast zodat de ontlasting soepel blijft. Hierdoor is er minder snel een verhoogde druk in uw darmen, waardoor de kans op diverticulitis wordt verlaagd.

Hierbij is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voldoende vezels binnen te krijgen. Voldoende beweging is ook belangrijk.