Skip to main content

Nieraandoeningen

De nieren zuiveren het lichaam door bloed te filteren en afvalstoffen te scheiden. Deze afvalstoffen worden afgevoerd via de urine.

Bij nierschade en een nieraandoeningen kunnen de nieren hun taak niet goed uitvoeren. Door de nieren niet te zwaar te belasten, kunt u ervoor zorgen dat de nierfunctie minder snel of niet meer achteruitgaat.

Een speciaal dieet is nodig als de nierfunctie nog meer achteruitgaat. Een aangepast voedingspatroon kan ook de bijbehorende klachten verminderen (zoals vermoeidheid, misselijkheid) en nieuwe problemen door nierschade voorkomen (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten).

Het behandelplan

Het behandelplan is afhankelijk van uw soort nieraandoening of nierschade. Het hangt ook af van de hoeveelheid nierschade en welke andere medische problemen u heeft. Een lagere belasting van de nieren bereikt u onder andere met bewuster eten en te letten op de hoeveelheid eiwitten, zout, fosfaat en kalium in de voeding.

Wij begeleiden u zodat de beperking van bepaalde voedingsmiddelen niet tot een eenzijdig voedingspatroon leidt. Wij bieden de informatie voor een volwaardig patroon, goede alternatieven voor producten en vervangende smaakmakers voor zout.

nieraandoeningen