Skip to main content

FODMAP-dieet

Het FODMAP-dieet is een van de mogelijke behandelingen voor het prikkelbare darmsyndroom(PDS). FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen.

Uit onderzoek is gebleken dat deze groep koolhydraten voor klachten kunnen zorgen bij mensen die leiden aan PDS. Tijdens het FODMAP-dieet elimineert u deze groep koolhydraten uit u voeding. Als na een aantal weken uw klachten weg zijn, wordt er gestart met het een voor een herintroduceren van de verschillende soorten koolhydraten.

Er wordt tijdens de herintroductie getest of u klachten ervaart door de koolhydraten en bij welke hoeveelheid de klachten ontstaan. Na het afronden van het FODMAP-dieet weet u of u klachten krijgt door de FODMAP’s en/of door welke soort koolhydraten u klachten ontstaan en bij welke hoeveelheden de klachten ontstaan.

FODMAP

Het behandelplan

Op basis van uw klachten en uw voedingspatroon zal worden geadviseerd of het FODMAP-dieet effectief kan zijn voor u. Er zal gestart worden met het eliminatiedieet, waarbij wij u begeleiden bij het aanpassen van het voedingspatroon.

Na een aantal weken wordt er gestart met de herintroductie, waarbij wij u informeren welke soorten voedingsmiddelen u gaat testen. Na het afronden van het FODMAP-dieet kunnen wij u ondersteunen bij het aanpassen van uw voedingspatroon, zodat u een volwaardig en gevarieerd voedingspatroon heeft.

Wij zullen u leren hoe u de desbetreffende FODMAP’s kunt vervangen door volwaardige vervangers.