Skip to main content

Schildklieraandoeningen

De schildklier zit onderin aan de voorkant van de hals, vlak voor de luchtpijp. Het heeft een vorm van een vlinder met aan elke kant een ‘vleugel’. Deze vleugels zijn aan elkaar verbonden met een dunne strook weefsel.

De schildklier is meestal niet te zien of te voelen. Dit is wel mogelijk als de klier opzet, wat ook wel een struma of krop wordt genoemd. Dit ontstaat bijvoorbeeld bij een schildklierontsteking (thyreoïditis), de ziekte van Graves of een jodiumtekort.

In de wereld hebben miljoenen mensen een schildklieraandoening, zoals een vergrote schildklier (struma), overactieve schildklier (hypothyreoïdie) of minder actieve schildklier (hypothyroïdisme).

De schildklier heeft belangrijke hormonale functies en bepaalt de stofwisseling.
De schildklier produceert hormonen die uw stofwisseling regelen, namelijk thyroxine (T4) en tri-joodthyronine (T3). Als een schildklier niet goed werkt, gaat het lichaam de energie (uit voeding) langzamer of sneller opnemen. Als de schildklier langzamer voeding opneemt, wordt dit hypothyroïdisme genoemd. Dit kan als gevolg hebben dat iemand in gewicht aankomt, zich vermoeider voelt en gevoeliger is voor koud.

Een overactieve of niet actieve schildklier kan onder andere komen door de ziekte van Graves of de ziekte van Hashmito. Naast een snellere of langzamere spijsvertering, kan men last krijgen van lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld zijn rusteloosheid, kortademigheid, vermoeidheid, spierzwakte en huidproblemen. Bij een onvolwaardig voedingspatroon, stress of slaaptekort kunnen de klachten verergeren.

Het behandelplan

Wij kunnen u begeleiden om uw voedingspatroon aan te passen om uw klachten te verminderen en ervoor te zorgen dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De onderstaande voedingsstoffen zijn belangrijk om op te letten bij schildklieraandoeningen:

  • Vitamine B12
    Bij auto-immuunziekten wordt vitamine B12 minder goed opgenomen.
  • Vitamine D
    Dit is belangrijk voor de weerstand, botten, tanden en spieren.
  • Sporenelementen selenium, zink en koper
    Dit is belangrijk voor het enzym dat T4 naar T3 omzet.

Wij streven ernaar om deze voedingsstoffen uit normale voeding te halen. Soms kan het nodig zijn om extra supplementen te nemen.

Wij raden standaard suppletie af, omdat een te hoge dosis van bepaalde vitamines en mineralen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.