Coeliakie
Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Het is een auto-immuunziekte en ontstaat door erfelijke aanleg. Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge en gerst.
De diagnose wordt gesteld door een arts door middel van een darmbiopt. Bij coeliakie gaan door regelmatige inname van gluten de darmvlokken kapot. Hierdoor kunnen diverse buikklachten ontstaan.
Als er langdurig gluten wordt gegeten kan dit ervoor zorgen dat de er geen darmvlokken meer overblijven. Hierdoor is het oppervlak van de dunne darm glad en te klein. Dit heeft als gevolg dat voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden. Daardoor ontstaat er gewichtsafname en een tekort aan vitaminen en mineralen.
Er kunnen ook klachten ontstaan zoals diarree, verstopping, buikpijn, opgezette buik, achterblijven in groei en gewicht en een bolle buik. Er zijn ook klachten die ontstaan door de verminderde opname van voedingsstoffen, zoals vermoeidheid, botontkalking, bloedarmoede, onvruchtbaarheid.
Bij glutensensiviteit is er wel sprake van dezelfde verschijnselen als bij coeliakie, maar is er geen sprake van coeliakie. Er is nog weinig bekend over deze aandoening.