Skip to main content

Hoge bloeddruk (hypertensie)

Door een hoge bloeddruk wordt de kans op verschillende hart- en vaatziekten verhoogd (bijvoorbeeld beroerte, hartinfarct en hartfalen). Er is sprake van een hoge bloeddruk als uw bloeddruk hoger is dan 140 mmHg (bovendruk) en 90 mmHg (onderdruk).

Een normale bloeddruk is maximaal 120 mmHg en minimaal 80 mmHg. Het risico op hart- en vaatziekten is meer verhoogd bij een hoge bovendruk dan bij een hoge onderdruk.

Veel mensen hebben geen klachten van een hoge bloeddruk. Sommige mensen hebben wel klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid, rusteloosheid, kortademigheid en hoofdpijn.

Een hoge bloeddruk kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals veel zout in het eten, overgewicht, veel alcoholgebruik, stress, weinig bewegen en roken. De bloeddruk kan ook hoger worden tijdens een zwangerschap, rond de overgang, door ziekte, bij het ouder worden of door medicatie.

Vaak is de oorzaak niet bekend. Ondanks dat kan de bloeddruk worden verlaagd door een aangepaste voeding.

Het behandelplan

Het behandelplan zal worden aangepast op de oorzaak van uw hoge bloeddruk. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan een positief effect hebben op uw bloeddruk. Bijvoorbeeld met een zoutbeperking en een meer inname van kalium kan uw bloeddruk verlaagd worden.

Wij zullen uw leren in welke voedingsmiddelen onopgemerkt veel zout zit. Als u overgewicht heeft, kan gewichtsafname ook een positief effect hebben op uw bloeddruk.

Het voedingsplan zal worden aangepast op uw eigen wensen en de verschillende factoren om uw bloeddruk te verlagen.